Gravet frem af gemmerne: Kendisser fra 1800-tallets Skælskør

En grønlandsfarer, en skandalejournalist og en ven af H.C. Andersen. Det var blot nogle af de personligheder, der blev fortalt om, da Jacob Topsøe i dag gæstede Skælskør Bibliotek.

I foredraget var der fokus på to familier – den ene i Skælskør by og den anden i Bisserup lidt længere mod øst. Begge boede der i 1800-tallet, og til sidst blev de flettet sammen via et ægteskab.

Blandt de kendte – men i nogen glad glemte – skælskørske bysbørn er brødrene Vilhelm og Haldor Topsøe. Vilhelm blev journalist og en af Danmarks mest kendte og kontroversielle forfattere, mens Haldor blev bedstefar til en anden Haldor, nemlig ham, der stiftede den verdenskendte virksomhed Haldor Topsøe.

Hvad der heller ikke er så mange, der ved, er, at nogle af H.C. Andersens eventyr opstod på Skælskør-egnen. Et af dem er “Krøblingen”, som Jacob Topsøes tipoldefar har en andel i. Det var ham, der tippede Andersen om en Bisserup-familie, hvor der boede en handicappet dreng. Sammen med en anden lokal handicappet, en pige med kaldenavnet Syge-Margrethe, blev han til hovedpersonen i “Krøblingen”.

Kilderne til de ovenstående fortællinger er mange: Skrevne erindringer, slægtsdatabaser, private arkivalier, bibliografier – og så ikke mindst en meget stor brev- og fotosamling, som Jacob Topsøe fik kendskab til for ganske få år siden. Og har brugt oceaner af tid på at grave sig ned i.

Jacob Topsøe har tidligere holdt foredrag om andre emner, der er dukket frem i slægtens samlinger, herunder arbejdet for danskheden i Sønderjylland og hverdagen i en præstefamilie.

Foredrag på Skælskør Bibliotek
Foredrag på Skælskør Bibliotek 13. oktober 2022