Dansk kurder kræver retssag efter 20 år

Det er nu 20 år siden, at manden, der var hovedperson i den måske største krigsforbrydersag herhjemme, forsvandt fra ejendommen i Sorø.

Her i marts er det 20 år siden, at eks-hærchef Nizar Al-Khazraji flygtede fra sin husarrest i Sorø. Med flugten sluttede også undersøgelserne af de krigsforbrydelser, som han var mistænkt for at have begået.

Men sagen bør genoptages, mener dansk-kurderen Darsim Peshewa.

Han var i sin tid med til at fremlægge den dokumentation, der førte til, at den tidligere irakiske hærchef blev sigtet for forbrydelser mod den kurdiske befolkning i Nordirak. Peshewa fulgte også retsmøderne i Sorø og mener den dag i dag, at det var forkert at lægge sagen i mølposen, alene fordi det lykkedes Al-Khazraji at stikke af i marts 2003.

Darsim Peshewa var med i retten i Sorø i januar 2003, da hærchefens ønske om at forlade Danmark blev afvist (amatøroptagelse til højre). Få uger efter blev kurdernes glæde forvandlet til dyb skuffelse.

Det var en stor smerte for os kurdere,” siger Darsim Peshewa til Topsøe Medier. ”Men man kan nå det endnu. Genoptage afhøringen af vidner og granske sagsakter og lade retten nå frem til en afgørelse om skyldsspørgsmålet. Han behøver ikke være til stede.”

Den folkedrabsmistænkte pensionerede hærchef antages at opholde sig i De Forenede Arabiske Emirater. Der er ingen tegn på, at den danske stat har lagt et stort pres på landet for at få Al-Khazraji udleveret.

Darsim Peshewa forventer da heller ikke, at den sigtede, der i dag er 84 år gammel, nogensinde returnerer til Danmark. Men sagen er efter Peshewas mening så speciel og så alvorlig – op mod en kvart million kurdere blev dræbt, mens Al-Khazraji ledede Saddam Husseins hær -, at de danske myndigheder bør påtage sig opgaven med at undersøge den.

Han henviser bl.a. til sager om terrorisme og forbrydelser begået under Anden Verdenskrig, hvor der er faldet afgørelser på trods af, at de anklagede var fraværende.

Martin Bormann var ikke til stede ved Nürnbergprocessen, da han blev dømt for krigsforbrydelser.

Darsim Peshewa var ikke selv direkte offer for de angreb med bl.a. giftgas, der gik ud over de mange tusind kurdere. Men nogle år tidligere var hans fætter og hans bror blevet henrettet af regimet, og han blev selv udsat for tortur i fængslet, inden han flygtede til Danmark. I dag bor han i Horsens.

Læs meget mere om sagen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *