Den forsvundne hærchef meldes i topform

Den irakiske hærchef Nizar Al-Khazraji til højre i billedet er tilsyneladende i strålende form. (Screenshot fra Twitter)

Den tidligere irakiske hærchef, der flygtede fra sin husarrest i Sorø tilbage i 2003, trives tilsyneladende fortræffeligt. Et tweet fra den kendte kuwaitiske meningsdanner Nasser Al-Duwailah ledsages af et foto af en storsmilende Nizar Al-Khazraji. Han ligner på ingen måde en jaget mand, selvom han på 15. år står på Interpols liste over eftersøgte forbrydere.

Al-Duwailahs tweet lyder i oversættelse:

“Jeg er sammen med Nizar Al-Khazraji, som var irakisk hærchef, da Irak besatte Kuwait i 1990. Vores fjendskab er væk nu. Kuwaits og Iraks befolkninger er brødre. Vi har lagt fortidens stridigheder bag os – i håb om, at krisen mellem de arabiske Golfstater snart afsluttes.”

Jeg har vist tweetet til en kender af de aktuelle mellemøstlige forhold, og han vurderer, at Al-Duwailahs møde med Al-Khazraji og efterfølgende udmelding er en del af en kampagne iværksat af den kuwaitiske regering. Målet er at genetablere normale relationer mellem de to lande her 28 år efter den irakiske invasion af Kuwait.

Nizar Al-Khazraji har spillet en vis rolle i Kuwaits nyere historie. Han var nemlig hærchef under Saddam Hussein, da invasionen blev foretaget. Men formentlig kritiserede han strategien undervejs og gav dermed reelt sig selv en fyreseddel. Derefter kom han i direkte opposition til Saddam Hussein og endte i Sorø efter flere år i landflygtighed.

I Sorø blev Al-Khazraji imidlertid surrogatfængslet, da han mistænkes for krigsforbrydelser i sin tid som hærchef. I 2003 stak han af og dukkede senere op i De Forenede Arabiske Emirater, hvor de danske myndigheder ikke ligefrem har rendt ham på dørene.

Manden er i dag 80 år eller der omkring (der er angivet lidt forskellige fødselsår i hans personlige papirer), men umiddelbart ser han jo utrolig frisk ud. Og den sukkersyge, jeg ved han er diagnosticeret med, lader ikke til at plage den glade pensionist. For et par år siden fandt jeg ud af, at han har udgivet sine erindringer.

Læs mere om hærchefen og skandalerne omkring hans ophold i Danmark her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *