I det sene forår 1849 var de danske politikere ved at lægge sidste hånd på rigets nye, epokegørende grundlov. Men der var også andre ting at tage sig af. Blandt andet var Danmark i krig med Preussen og de oprørske slesvig-holstenere.
I Statsrådet mødtes kongen og ministrene med nogle dages mellemrum for at drøfte situationen i landet. Referaterne fra de møder eksisterer endnu.
For hvert møde frem mod Grundlovens endelige vedtagelse (5. juni 1849) kommer der her på sitet et lille resumé af de forhandlinger, der fandt sted for præcis 175 år siden.
Møde i statsrådet lørdag d. 19. maj 1849
Konseilpræsident Moltke oplæser en skrivelse fra amtmand Orla Lehmann, hvoraf det fremgår, at der fra slesvig-holstenernes side ikke er taget skridt til at frigive ham.* Statsrådet vedtager at orientere den britiske minister om dette.
Krigsminister Hansen udtrykker sin modstand mod det aktuelle forslag om våbenstilstand. Det er for meget med syv måneder, mener han. Det vil bl.a. tvinge Danmark til at sende mandskabet i flåden og hæren hjem, hvilket vil svække både den danske overlegenhed til søs og kampmoralen hos landtropperne. I det lange løb vil det medføre øget risiko for et dårligt dansk forhandlingsresultat, påpeger krigsministeren.
Indenrigsminister Bang meddeler, at befolkningen i Horsens-området er blevet pålagt kontributioner** i forbindelse med, at den tyske besættelsesmagt har skullet finansiere sin proviantering. Også borgerne i egnens ikke-besatte områder er blevet opkrævet kontributioner. Dette skal stoppe, fastslår Statsrådet. De pågældende amter skal orienteres derom.
Læs om det foregående statsrådsmøde her.
*) Efter kampene ved Kolding 1849 drog Orla Lehmann på embeds vegne til området, men blev taget til fange af slesvig-holstenerne og placeret i Rendsborg. Efter mange chikanerier fik han tilladelse til at rejse til sin hustrus dødsleje, men måtte efter hendes begravelse indfinde sig i Rendsborg igen. Først efter britisk intervention i Berlin blev han frigivet. Orla Lehmann havde været hovedmanden bag henvendelsen til Frederik 7. den 21. marts 1848, som førte til dannelsen af Martsministeriet med nationalliberal deltagelse. (Lex.dk)
**) Kontribution: Ydelse, som af en krigsførende magt pålægges beboerne af et okkuperet fjendtligt territorium (Ordbog over det danske sprog)