FOREDRAG

Jacob Topsøe tilbyder for tiden foredrag/oplæg inden for emnerne lokal-, grænse- og slægtshistorie. Se de grafiske præsentationer nederst på siden.

1.) Om kendte og ukendte steder på Sjælland. Oplægget tager udgangspunkt i Jacob Topsøes to bøger “100 ting at se – på Midtsjælland” og “100 ting at se – på Sydsjælland og Møn”. Forfatteren viser med kort og billeder vej til egnens største og mindste seværdigheder. Han fortæller om sine egne oplevelser, når han har besøgt stederne, og giver tip til, hvordan man selv får mest ud af gå på opdagelse i Danmarks afkroge. Ved samme lejlighed sælges bøger til rabatpris for de fremmødte. (Foredrag i Slaglille-Bjernede november 2021 og Ugerløse oktober 2022.)

2.) Om Topsøe-slægtens særlige tilknytning til Nord- og Vestsjælland. I oplægget præsenteres resultaterne af en granskning af to århundreders slægtshistorie. Det store persongalleri fører til byer som Skælskør, Sorø, Alsted, Vallekilde og Karlebo. Afhængigt af det lokale fokus vil vi undervejs støde på nogle af Danmarks mest kendte kunstnere og politikere – og et par repræsentanter fra kongehuset! (Foredrag i Skælskør marts 2019 og oktober 2022, Alsted Kirke august 2022 samt Egedal Kirke februar 2024 – se opslag længere nede på siden.)

3.) Om en præstedatters kamp for Sønderjylland.  At den sønderjyske sag ikke kun var en mandesag, viser historien om Thyra Topsøe (1873-1958). Hendes efterladte samling af breve og fotografier fortæller den hidtil ukendte historie om en kvinde, der levede og åndede for danskheden syd for grænsen, både før og efter Genforeningen. Læs om artikel i Magasinet Grænsen her. Og se artikel i Sjællandske på 100-års-dagen for kongens ridt over grænsen. (Foredrag i Hejls oktober 2019 og Sorø april 2022.)


Se plakaten som pdf-fil her. Læs også artiklen om foredraget, inklusive videoklip. 


Se plakaten som pdf-fil her.


Se plakaten som pdf-fil her. Thyras historie er også udkommet som artikel i Grænseforeningens magasin.


I august 2022 foralte Jacob Topsøe om livet i Alsted Præstegård i slutningen af 1800-tallet. Fra den tid findes næppe nogen andre danske præstefamilier, hvis tilværelse er lige så velbeskrevet.
Se plakaten som pdf-fil her.